De bitcoin bereikte dinsdag een nieuwe recordstand van iets meer dan 69.000 dollar. Het vorige recordniveau stamt van eind 2021, toen rentes extreem laag waren en beleggen met geleend geld vrijwel gratis was. Het huidige financiële klimaat is anders, want sinds 2022 zijn rentes flink gestegen.

De opmars van de grootste cryptomunt ter wereld heeft een bredere rally op de cryptomarkt ontketend. De waarde van de cryptomarkt oversteeg afgelopen maand voor sinds april 2022 het niveau van 2.000 miljard dollar.

De vorige cryptohausse vond plaats ten tijde van de coronacrisis, toen centrale banken de economie met duizenden miljarden dollars een kapitaalinjecties ondersteunden. Lenen werd vrijwel gratis en dat wakkerde speculatieve zeepbellen op de beurs aan.

In 2022 begon de inflatie echter uit de hand te lopen en dat dwong centrale banken tot een reeks agressieve renteverhogingen. Lenen werd duurder en als gevolg daarvan knapte de zeepbel op de cryptomarkt. De bitcoin dook omlaag en zakte naar een niveau van 16.000 dollar eind 2022. In het kielzog van de bitcoin ging de hele cryptomarkt omlaag.

Nu stijgen cryptomunten echter weer, terwijl de rente nog steeds relatief hoog is. Dus wat is er aan de hand?

Meer vraag naar bitcoin bij beperkt aanbod

Analisten wijzen op de onbalans tussen de vraag naar en het aanbod van bitcoins. In de VS werden begin dit jaar speciale beleggingsfondsen goedgekeurd, die het mogelijk maken om blootstelling te krijgen aan de bitcoin, zonder direct bitcoins te kopen op het digitale netwerk van de cryptomunt (de blockchain). Dit heeft de vraag naar de cryptomunt van institutionele beleggers en particulieren aangewakkerd.

Technisch strateeg Larry Tentarelli van Blue Chip Daily wijst erop dat de opkomst van zogenoemde bitcoin-ETF's werkt als een 'enorme' motor achter de vraag naar cryptovaluta.

Tegelijk anticiperen cryptobeleggers op een 4-jaarlijkse aanpassing van de technische opzet van de bitcoin. Daarbij wordt de vergoeding voor 'miners' die transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin, gehalveerd.

De vergoeding voor miners bestaat uit nieuwe bitcoins die in omloop komen. Een halvering betekent dus dat er minder nieuwe bitcoins bijkomen, wat de groei van het aanbod beperkt. In het verleden steeg de bitcoin vaak in de periode na een 'halving-event.

Overigens verwachten analisten van zakenbank JPMorgan dat de bitcoin zal dalen na het halving-event dat voor april op de agenda staat, omdat het relatief duur wordt voor 'miners' om transacties op het netwerk van de bitcoin goed te keuren.

Analisten van de bank Standard Chartered denken juist dat de koers van de bitcoin binnen afzienbare tijd richting de 200.000 dollar zou kunnen stijgen.

LEES OOK: Cryptogekte is terug: 40’ers vinden streefrendement van ruim 1.500% ‘normaal’, terwijl de bitcoin richting record van $69.000 gaat